top of page

OMUZ ROTATOR (DÖNDÜREN)MANŞET KASI YIRTIKLARI


Rotator manşet kasları, 4 adet olup humerus (pazu) kemiği üzerine yapışarak omuz eklemine dönme hareketi yaptırırlar. Aynı zamanda bir diğer önemli fonksiyonları ise Humerus kemiğinin, Scapula (kürek kemiği) ile bağlı kalmasını sağlar. Bu nedenle önemli bir kas grubudur.

TANI

Rotator manşet yırtığında hastanın kliniğe başvurma nedeni sıklıkla ağrıdır. Bunun yanında omuz hareketleri esnasında güçsüzlük hissi ve ilgili kaslarda hacimsel azalma veya artma söz konusu olabilmektedir.

TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

Rotator manşet yırtıklarının tedavisinin seçiminde cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler yer alır. Konservatif (cerrahi olmayan) tedavinin temelini, kişinin günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırmaya yönelik uğraşı terapileri, kas gücünün ve eklem hareket açıklığının geliştirilmesine yönelik egzersiz programları oluşturmaktadır.

Rehabilitasyon uygulaması, yırtığın tipine, kişinin yaşına ve fiziksel durumuna göre değişiklik göstermektedir. Rehabilitasyonun amacı ise omuz eklem hareketlerinin yeniden sağlanması, normal eklem hareket açıklığının korunması ve cerrahi işlem sonrası oluşan ağrı ve şişliğin azaltılmasıdır.


Çelik, H., Seçkin, M. F., & Akman, Ş. (2017). Rotator manşet cerrahisinde komplikasyonlar. Okmeydanı Tıp Derg, 33, 155-63.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page