top of page

FASYAL PARALİZİ (YÜZ FELCİ)


Fasial sinir, yüz kaslarının hareket etmesini sağlayan, bununla birlikte tükürük ve göz yaşı salgılanmasını sağlayan bir sinirdir. Yüz felci, bu sinirde meydana gelen fonksiyon kaybı ile beraber gözün açılıp kapanma fonksiyonunu, mimikleri, burun hava yollarını, dili ve beslenme yollarını etkileyen bir bozukluktur. Semptomlar sinirin hangi dallarının etkilendiğine ve sinir hasarının derecesine bağlı olarak değişmektedir. Felç, sinirin ne kadar ciddi hasar gördüğüne bağlı olarak tek veya çift taraflı, kısmi veya tam (felç) olabilir. Tam yüz felcinde, ağız kenarlarında düşüklük, belirsiz konuşma ve gülümsemede zorluğa sebep olur. Kaş daha düşüktür ve hastalar ilerleyen evrelerde gözü kapatamaz (lagoftalmi).


NEDENLERİ

Konjenital (doğumsal) yüz felci genellikle idiyopatiktir (nedeni bilinmeyan). Bazıları doğum travması nedeniyle veya bir sendromun parçası olarak oluşabilmektedir. Yüz parezisinin (felcinin) en yaygın bilinen nedenleri herpes zoster enfeksiyonu, akut ve kronik kulak iltihabı, sinir travması ve malign (kötü huylu) tükürük bezi tümörleridir.


TEDAVİ

Yüz felci durumla yaralanmanın konumuna ve nedenine bağlı olarak sinir dikilebilir. Bununla birlikte bölgesel kas nakilleri, botalinum-toksin uygulaması ve fizik tedavi önemli yaklaşımlardır.

Fizik tedavide masaj uygulamaları, elektroterapi ve sıcak uygulamalar; yüz felcinin tedavisinde büyük yarar sağlamaktadır.



Bylund N, Jensson D, Enghag S et al. Synkinesis in Bell’s palsy in a randomised controlled trial. Clin Otolaryngol 2017; 42: 673 - 80. [PubMed][CrossRef]

May M, Schaitkin BM. The facial nerve. New York, NY: Thieme Medical, 2000.


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page