Biceps (pazu) kası, dirsek ekleminin hareketi için vazgeçilmez kaslardan biridir ve güçlü bir biceps kası, kadın erkek fark etmeksizin kişiye güçlü bir imaj katmaktadır. Bu kas, iki parçadır ve tendonlar aracılığı ile uçta humerusa (pazu kemiği) ve merkezde scapulaya (kürek kemiği) tutunur. Bu nedenle biceps kası tendonlarının sağlıklı oluşu, verimli dirsek ve omuz hareketlerinin yapılabilmesi adına önemlidir.
Ancak biceps kası tendonlarında da çeşitli enfeksiyonlar, yaralanmalar ve kopmalar görülebilir. Bu durumlardan biri de biceps kasının kürek kemiğine tutunan tendonundaki iltihaplanmadır ve Biceps Tendiniti (Pazu Tendonu İltihaplanması) olarak adlandırılır. Bu durum daha çok omuzun ön bölgesinde ve derinde hissedilen ağrı şeklinde ortaya çıkmaktadır.
NASIL OLUŞUR?
Biceps Tendiniti, genellikle omuz eklemini zorlayan hareketlerin uzun süreli tekrarlar ile yapılması sonucu ortaya çıkar (örn. Uzun süreli matkap kullanımı, kontrolsüz ağırlık kaldırılması, omuz eklemini zorlayacak sporlar vb.). Bu durum, biceps tendonunun omuz eklemine yakın bölümünde bir yıpranmaya sebep olarak inflamasyon (iltihaplanma) süreci başlatmaktadır.
İkincil vakalar dediğimiz dolaylı problemler sonucu oluşan Biceps Tendiniti daha yaygın görülmektedir. Rotator (döndürücü) manşet kaslarının yaralanması, omuz travmaları, Omuz eklemi enfeksiyonları gibi sebepler Biceps tendonunun iltihaplanmasına sebep olabilir.
Varacallo, M., & Mair, S. D. (2020). Proximal Biceps Tendinitis and Tendinopathy. In StatPearls. StatPearls Publishing.
NASIL ANLAŞILIR?
Radyogafiler, Manyetik Rezonans (MR) ve Ultrason gibi tıbbi görüntüleme teknikleri ile hastalığın kesin tanısı uzman hekimlerce koyulabilir. Ayrıca çeşitli testler de bu hastalığın varlığına dair deliller elde edilmesini sağlar.
Varacallo, M., & Mair, S. D. (2020). Proximal Biceps Tendinitis and Tendinopathy. In StatPearls. StatPearls Publishing.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Biceps tendinitinin ilk tedavisi ameliyat değildir. Steroid olmayan antiinflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlar, dinlenme ve biceps tendonunun iltihaplanmasına sebep olan aktivitelerin kısıtlanması tedavide başlangıçtır.
Fizik tedavi ise biceps tendiniti tedavisinde önemli bir yaklaşımdır. Oluşan enfeksiyonu azaltmak, ağrıyı azaltmak ve omuz kaslarının kuvvetlenmesini sağlamak, bu hastalıkta fizik tedavinin temel amaçlarındandır.
Enjeksiyon uygulamaları, tendon enfeksiyonunun önüne geçmek ve ağrıyı azaltmak adına uzman hekimlerce uygulanmaktadır.
Cerrahi olarak ise tendon tamirleri uygulanabilmektedir.
Varacallo, M., & Mair, S. D. (2020). Proximal Biceps Tendinitis and Tendinopathy. In StatPearls. StatPearls Publishing.
Comentários