Aşil tendonu; birkaç kas tendonunun birleşmesi ile oluşup, topuk kemiğine yapışarak parmak ucunda yükselebilmemizi sağlayan, vücudun en kalın tendonudur. Aşil tendinozu ise bu tendonda meydana gelen yaralanmaları kapsayan bir tanımdır. Aşil tendinozu, alt ekstremitenin yaygın tendon yaralanmalarından biri olup, özellikle koşu ve atlama sporlarına katılan kişiler arasında yaygın olarak görülür.
Tendon yapılarının kanlanması zamanla azalma gösterir. Bu azalma ise tendon yapısının güçsüzleşmesine sebep olarak tendonu yaralanmalara açık hale getirmektedir.
Yırtılma esnasında kişi, arkadan tekmelenmiş gibi bir hissiyat yaşar ve kişiye yapılan Thompson testi pozitiftir.
Tedavisi ve Fizyoterapi Yaklaşımları
• Aşil tendon kopmaları, 12 hafta kadar uzun bir süre boyunca bir alçıda immobilizasyon ile ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Ancak genellikle aşil tendon kopmalarında cerrahi tedavi yatkındır.
• Eğer inflamasyonu birincil sorun olarak tedavi etmek amaçlanıyorsa; ultrason, soğuk paketler, elektrik stimülasyonu ve iyontoforez gibi elektroterapi yöntemleri iltihabı azaltabilir.
• Akut tendon yaralanmasından iyileşme durumunda, kas dokusunun normal uzunluğunu geri kazanmasını sağlamak amacıyla germe egzersizleri uygulanır ve kritik öneme sahiptir.
• Tendon dokusunu güçlendirmek amacıyla aşamalı bir dirençli egzersiz programı belirlenir
• Son olarak Güçlendirme egzersizleri önemli bir tedavi yaklaşımıdır.
Comments