Fonksiyonel ve yapısal olarak kusursuz bir yapıya sahip olan menisküsler yük iletiminde, şokun tamponlanmasında, eklem bütünlüğünün korunmasında, aşırı fleksiyon ve ekstansiyonun engellenmesinde, kıkırdak beslenmesi ve eklem yüzey sürtünmesinin azaltılmasında vazgeçilmez rollere sahiptirler.
Sommerlath K, Gillquist J., Knee function after meniscus repair
Biomekanik çalışmalar menisküslerin %40-90'a varan oranlarda yüklenmeyi eklemin karşı yüzeyine ilettiğini göstermiştir. Tedavi amacıyla menisküslerin çıkarılması, kısa dönemde rahatlama sağladığı halde uzun dönemde gelişen yıpranmalar rahatsızlığı arttırmaktadır. Menisküsler önemli taşıyıcı destek yapılardır ve içte %50 dışta ise %70 oranında yükü bölerek eklem kıkırdağına temas basıncını azaltır. Dış menisküs ise daha küçük ve daha hareketli olup, eklem yüzeyi olarak daha fazla alan kaplar. Kapsülle anatomik bağlantısı olmadığı için dönme yapabilir, mekanik zorlanmalara daha az maruz kalır.
Tanı
• Yaralanmayı takiben iç veya dış eklem kenarından oluşan ağrı alanı
• Birçok hastada dizini doğrultma hareketi sırasında ağrı tanımlar
• Yaralanmayı takiben dizde tıkırtı, kilitlenme veya zayıflık hissedilir.
Menisküs tedavisinde amaç;
-Kas kuvveti ve dayanıklılığının arttırılması
-Ağrısız normal eklem hareketi egzersizleri ile tam yük vererek hareketin sağlanması
-Fonksiyonel aktivitelere dönüşün sağlanması
-Eklem pozisyon duyusunda artış
Eğer hedeflenen kriterler yakalanmış ise hareketsiz kişiler için ev egzersiz programı verilerek takibi yapılabilir.
Sporcular için ise, takım çalışmalarına kadar rehabilitasyona devam edilir
Menisküs tamiri sonrası rehabilitasyonda amaç, tam eklem hareket açıklığı kazanmak,güçlendirmek ve spora dönüştür. Rehabilitasyon sürecinde tamir edilen menisküs alanının iyileşmesine izin vermenin yanı sıra tamir dokusunu aşırı yükten korumak gereklidir.
Comments